Reflexions sobre Anticoncepció  

 
¿Dones sense Regla? [1] 
 

 
Fa poc més d’una setmana es va aprovar en Estats Units la píndola Lybrel, el subministrament continu de la qual d’hormones (es pren els 365 dies de l’any) anul•la la menstruació.

Qui estem en contacte amb la clínica ginecològica dia a dia sabem la dificultat que tenen moltes dones a tornar a tenir una regla normal o embarassar-se després de l’ús perllongat d’anticonceptius hormonals. Resulta difícil creure en la recuperació immediata de la regla (una de les argumentacions de la indústria farmacològica) i la ovulació després d’abolir-les químicament.

Generalment no s’informa a les dones dels efectes secundaris que pot produir l’ús perllongat de dosis altes de estrògens. Aquesta dosi és molt major si el que es pretén és abolir completament el període menstrual. Un estat de hiperestrogenisme pot provocar complicacions com són càncer de mama, càncer d’úter, obesitat, augment de malalties autoimmunes, trombosis. Disminució i pèrdua de la libido, el que comporta a la falta d’apetit sexual.

Abolir agressivament el cicle sense amidar per desconeixement les conseqüències a llarg termini pot ser perillós. Com ho ha estat en el seu moment l’ús abusiu d’anticonceptius orals que avui, molts anys després ens demostra l’augment d’incidència de càncer de mama en les dones de societats primer mundistas.

Els esforços d’investigació en els últims 50 anys s’han centrat a inhibir el cicle femení en lloc d’entendre’l i modificar els seus símptomes com ho fa la medicina homeopàtica des de fa més de dos segles. Des d’una perspectiva de gènere, el panorama no és més encoratjador. Si vam considerar que ja existeixen mètodes altament efectius per a controlar la natalitat, així com també per a palliar alguns malestars típics del període menstrual; la nova píndola no ve a la vida de les dones més que a “lliurar-nos” de la regla. I aquesta és la idea errònia i opressiva que pot difondre: que un procés natural i vital del cos de la dona és una mica del que hem de “lliurar-nos”.

El cicle femení no es limita a l’aparell genital o a l’úter sinó que la secreció de estrogen i progesterona té efectes mes a mes en tot el cos. La regla i els seus símptomes són manifestacions de salut en les dones, i moltes vegades són els canvis (tant físics com emocionals) de la regla els quals ens indiquen un desequilibri emocional o social com és, entre altres casos, l’estrès.

Alhora, els tabús, la mistificación i les idees errònies sobre la menstruació no són una mica nou: fa més de cinquanta anys que la publicitat ens encoratja dia a dia a sentir-nos segures, més netes o a atrevir-nos a usar uns pantalons blancs sense sentir vergonya.

Des de la nostra més primerenca adolescència se'ns fa, directa o indirectament, partícips d’idees segons les quals el període és una mica brut, molest, vergonyós, símbol de la debilitat femenina. Una mica que cal ocultar. I a això sembla anar dirigit explícitament el sens fi de productes dedicats al tema.

La nova píndola, no solament solidifica aquestes idees sinó que dóna un pas més enllà. La possibilitat d’eliminar la regla completament de la vida de les dones és també eliminar la part de la nostra vida orgànica que té a veure exclusivament amb el femení,amb la diferència.
El benestar del nostre cos, però amb respecte als propis processos que en ell ocorren, no és certament el que persegueix aquesta croada anti-menstruació.
 


[1] Article publicat en el diari Diagonal, Barcelona, Juni 2007.

 


 

Veure menú de la esquerra