Malalties de la Dona  

 

Quistess d’Ovaris

 

 

Els quistes d’ovari són una patologia molt freqüent.
 
Alguns remeten espontàneament i uns altres necessiten tractament.
 
Solen donar una simptomatologia funcional com són els trastorns del cicle menstrual, a causa del desequilibri entre estrògens i progesterona.
 
Els anomena quistes funcionals i els més freqüents són els foliculars, originats a partir del fol•licle ovàric. Solen ser de grandària menor de 5cm, únics o múltiples.
 
Però existeixen també altre tipus de quistes als ovaris que no són funcionals i que solen ser asintomàtics: els neoplàsics. Aquests configuren una patologia greu que constreny a un tractament urgent. Lamentablement el fet que no donguin símptomes o que aquests siguin súbtils i escassos, no ens permet diagnosticar-los precoçment, a no ser per mitjà d'ecografies.
 
El complexe desenvolupament embriològic de l’ovari explica la complexitat dels tumors que en ell s'originen. La classificació dels mateixos es basa fonamentalment en la histogénesis.
 
Els tumors benignes representen el 75% a 80% dels tumors d’ovari i d'aquests, el 90% són quistes. Apareixen molt més en la etapa reproductiva, sobretot entre els 20 i els 45 anys. Solen ser asintomàtics o bé cursar amb molèsties pélviques vagues producte de la compressió, pessadesa i malestar. Però són els trastorns menstruals, la síndrome emocional pre-regla, el que la majoria de les vegades ens ha de fer pensar en ells.
 
Llegir més ...

 


 

Veure menú de la esquerra