Novetats  

  

 

   
Perquè Vacuna…..en lloc de mes Citologies? [1] 
 

Cáncer de cuello … Virus del Papiloma … VacunaEl virus del papiloma humà es transmet per contacte (no per fluids sexuals) durant les relacions sexuals.

L'ús del preservatiu disminuïx el contagi, però no ho elimina.

Alguns tipus de virus del papiloma humà, tenen capacitat oncogénica, i provoquen mitosi sense control, displasias, carcinoma in situ i càncer de coll uterí.

El virus és causa necessària però no suficient per a desenvolupar un càncer.

 

La pobresa el tabaquisme, i altres factors desconeguts són claus per al desenvolupament de la malaltia.

Les dones es contagien al començament de les seves relacions sexuals coitales. Moltes vegades la infecció es resol i no deixa lesions.

Importa la infecció que es manté per més de dues dècades.

La infecció permanent és lenta, doncs duu fins a 10 anys per a produir lesions precancerosas, i altres 10 per a produir un càncer.

Em pregunto per què aquesta tan important preocupació de les autoritats sanitàries pel càncer de coll uterino sent Espanya un dels països amb incidència més baixa del món en aquesta patologia.

És curiós que un tumor de baixa freqüència… de desenvolupament molt…però molt lent… de fàcil detecció precoç per un mètode econòmic com és la citología periòdica… de diagnòstic segur, i tractament eficaç s'hagi convertit mediaticament en alguna cosa tan important com per a crear una vacuna.

El 80% de les morts per càncer de coll a Espanya es produeix en dones que no han tingut accés a una citología periòdica, alhora que un gran percentatge de citologías es practica a dones de manera innecessària ja que no són les quals pertanyen a grups d'alt risc.

Com és possible interessar-se tant per un futur hipotètic i incert com el de la vacunació i tan poc pel present de moltes dones d'avui.

Creo que estem enfront de la creació novament d'una “epidèmia” per a vendre un producte de la indústria farmacèutica.

 
Deixem en pau a les nostres nenes, i protegim els seus cossos d’opcions i intervencions poc clares com ho és aquesta vacunació.

 
Sabem que les dones que pateixen un càncer de coll, en la immensa majoria no han tingut una citología prèvia ni única ni periòdica. Doncs creo és precisament això el que deixa traslluir el tema….la necessitat de fer més esforç amb les citologies.

 
El càncer de coll era una de les principals causes de mort en Estats Units, fins a la introducció de les citologías en la dècada dels quaranta. Avui aquestes morts han disminuït a més del 80 %

 
Si realment a Espanya no hi ha cap epidèmia de càncer de coll, si a més no sembla tan clar el benefici que va a aportar la vacunació, almenys en el moment actual del coneixement, si és possible que en uns anys es tingui informació mes contundent que ens ajudi a decidir…per què no demorar la decisió i aprofitar per a millorar els programes de garbellat poblacional per a detectar precoçment aquest càncer en les dones de més alt risc com ho són les immigrants, prostitutes, marginals, etc.

 
Promoure la pràctica de les citologies cada any en aquests grups poblacionals en lloc de cada tres anys com s’ha determinat últimament sense tenir en compte les diferències de la població femenina, creo és la primera mesura a prendre, en comptes de la desmesurada despesa, tant econòmic com per a les nenes que suposa aquesta vacunació.
Aquesta vacuna és la primera que es refereix a una conducta sexual personal.

 
No sabem encara que manera però segur afectarà en les diferents formes de la sexualitat humana. I finalment…. no deixem de llegir entre línies el missatge que ni les dones verges, ni les quals tinguin parella monògama “perfecta” s’infectaran mai.

 
Dra. Mònica Puga

 


[1] Article publicat en el diari Diagonal, Barcelona, Novembre 2007.

 

 


 

Ver menú de la izquierda