Malalties de la Dona  

 
Endometriosis
 

La endometriosis és un procés invasiu benigne que es caracteritza per la existència de endometri (teixit de la capa interna de la cavitat uterina) fora de l'úter.

Existeixen diferents teories sobre la causa que l'origina però no es coneix amb certesa com és el seu origen. Se suposa que per una alteració congènita es troben grups o nius de cèl•lules endometrials en altres parts del cos, generalment a la pelvis, encara que pot ser en qualsevol altre lloc i distància. La localització més freqüent en abdomen és als ovaris i de manera bilateral.

A partir d'aquí aquestes cèllules que formen un teixit segueixen els canvis típics en cada cicle, a causa de la influència hormonal com el mateix endometri uteri. Però aquest últim cada mes primer prolifera, creix i després es desprèn i cau a l'exterior, procés que coneixem com a menstruació.

Ara bé, els que estan a l'interior ovàric no tenen com sortir a l'exterior, pel que s'acumula aquesta descamació forman quistes als quals pel seu contingut sanguini els anomenem quistes de xocolata.

Des del punt de vista clínic, el més recalcable de la endometriosis és la falta de correlació entre la intensitat dels símptomes i la severitat de les lesions.

La clínica de la endometriosis es caracteritza per un dolor i infertilitat, però moltes vegades transcorre sense símptomes.
 

Llegir més ...

 


 

Veure menú de la esquerra