Tècniques de Reproducció Assistida  

 

Comprats - Dignidades

 

Carolina Puga

Sociòloga especialitzada en migracions

Barcelona, Juny de 2006

 
 

El problema de la llavor

 

D'on vénen els nens?. La pregunta que a poc a poc estava començant a ésser de més fàcil resposta per als pares, torna a complicar-se.

 

Els nens poden venir de la unió sexual de mamà i papà, de la seva unió no sexual (o sigui, dels seus òvuls i espermatozoides units en una inseminació artificial o fecundació in vitro), de mamà i un donant de semen, de papà i una donant d'òvuls, de dos donants i el ventre de mamà, de dos donants i una tercera dona que ens va prestar el seu úter…

 

Les noves i no tan noves pautes en reproducció irrompeixen avui en dia en la nostra societat amb una força que respon no solament a l'avenç de la ciència sinó també als problemes demogràfics%[2]. Estan socialment acceptades, legalment legitimades i formen part de les prestacions otorgades per molts sistemes sanitaris públics.

 

La manera vertiginosa en la que s'han incrementat els procediments i les possibilitats (no solament per als que dessitgen ser pares sinó també per als que poden plantejar-se una donació), així com també les decisions a prendre a nivell polític, jurídic i econòmic fan de la revisió constant dels seus termes una tasca no solament necessària sinó permanentment urgent. Els problemes i plantejaments d'aquestes noves opcions excedeixen ja el merament jurídic o mèdic i reclamen el compromís d'altres sectors.

 

Gairebé com en un esclat, l'antic conte de la llavor s'ha descomposat en una multiplicitat de diferents relats els protagonistes dels quals no són ja dos o tres. Mares i pares socials, donants, mares subrogades, metges, científics, l'Estat, la justícia i, no ho oblidem, nens i nenes per néixer configuren un escenari complex amb múltiples possibilitats de d’abordatge. Aquest article intentarà proveir d’alguns elements i línies que permetin una anàlisi seriosa i crítica que, creiem, no ha de fer-se esperar.

 

Llegir més ...

 


 

Veure menú de la esquerra