Fernando Botero - Pintor y escultor colombiano  (Medellín Colombia 1932)
   
Menopausia  

  

Climateri i Terapia Hormonal Substitutiva (THS)

 

 

Una nova etapa en la vida de la dona

 

És el període comprès entre la etapa immediatament prèvia a la menopausia i els subseqüents 5 anys.

 
Representa, igual que la adolescència i la maternitat, una etapa clau en la vida de la dona.

 
Aquestes etapes estan marcades per fets físics, com la menarca (primera menstruació) en la adolescència, el part en la maternitat i la menopausia (cessament de la menstruació) en el climateri, la qual té lloc al voltant dels 45-50 anys.

 
La dona transcorre actualment un terç de la seva vida en la postmenopausia. Aquesta representa, des del punt de vista biològic, la fi del període reproductiu de la dona, i està marcada per la declinació funcional de l’ovari (encarregat de produir estrògens, progesterona i petites quantitats d’andrògens en el període fèrtil).

 
A partir d'aquest fet es desencadena una sèrie de fenòmens, alguns directament lligats al cessament de la producció d'hormones i altres involucrats amb canvis en l'estil de vida.

 
En realitat, la declinació funcional de l’ovari comença un temps abans del cessament de la menstruació. Això es tradueix en irregularitats en el cicle menstrual que precedeixen a la menopausia, com poden ser cicles curts o massa allargats, falta d'alguna regla, etc. però ha de ser el ginecològic o ginecòloga qui realitzi el diagnòstic, descartant afeccions que poden tenir signes i símptomes similars, i que corresponguin a una patologia severa.

 

 
Llegir més ...

 


Veure menú de la esquerra